пятница, 6 марта 2020 г.

Ігрова програма «Козацькі розваги»


Опис: Сценарій свята розрахований на дітей молодшого та середнього  шкільного віку. Може бути використаний як керівниками гуртків закладів позашкільної освіти, так і вчителями основ православної культури, вихователями груп подовженого дня.
Мета:
1.Організувати дозвілля дітей. Систематизувати знання про свято Покрови  Пресвятої Богородиці
2. Розвивати влучність, спритність, швидкість реакції, вміння працювати в колективі.
3. Виховувати патріотичні почуття, доброзичливість, вміння радіти за товариша.
Обладнання: Два пластикових стаканчика, надягнені на нитку довжиною декілька метрів; дві іграшкові машинки, прив’язані на нитку, другий кінець нитки закріплений на олівець; дві шапки; дартс; плакат з котами, у яких замість рота – отвір; стрижень та десять пластикових кілець; дві хустки; паперові рибки з прив’язаними до них нитками.

Х І Д   П Р О Г Р А М И

Ведучий: Діти, ми з вами сьогодні зібрались, щоб пограти, і програма наша зветься «Козацькі розваги». А хто знає, чому саме сьогодні? (14 жовтня святкується День козацтва). А чому саме 14 жовтня? Не знаєте? Тоді слухайте.
Почалася ця історія дуже давно – тисячу років тому. Існувала в ті давні часи могутня держава - Візантійська імперія. Столицею її було місто Константинополь, і славилось це місто своїми церквами. Були ті храми величні, розкішні, з багатими іконами та іншими церковними речами. Але не давало те багатство спокою мусульманам. Вирішили вони заволодіти ним.
І ось почалася облога Константинополя. Перед мешканцями міста постала сумна перспектива: або бути полоненими, або вбитими. Але нікому не хотілось такої сумної долі. Православні християни прийняли єдине вірне рішення – вони пішли в храми й стали ревно молитися.
І ось під час молитви у Влахернському храмі Андрій, Христа ради юродивий, підняв очі до гори й побачив, що в повітрі йде Пресвята Богородиця. Вона була осяяна небесним світлом та оточена ангелами та сонмом святих. Царицю небесну супроводжували Іоанн Хреститель та святий апостол Іоанн Богослов. Ставши на коліна, Пресвята Діва почала зі слізьми молитися за християн. А закінчивши молитися, Вона зняла з голови покривало й розпростерла його над молитовниками, захищаючи їх від ворогів, що дивляться на них та не бачать. Покров цей вигравав «яскравіше променів сонячних». Святий Андрій з трепетом дивився на це дивне видіння й запитав блаженного Єпіфанія, що стояв поруч: ”Чи бачиш ти, брате, Царицю й  Госпожу?”  ”Бачу, Святий Отче, й жахаюсь”, - відповів Єпіфаній.
Коли ж Божа Матір відійшла, покров її став невидимим. І сталося диво: мусульмани зняли облогу й пішли додому. З тих пір на честь того великого дива відзначається свято Покрова Пресвятої Богородиці.
А запорізькі козаки дуже шанували Пресвяту Діву Марію і вважали її своєю покровителькою. Вони завжди ревно молилися їй. На Січі було багато ікон. Тому 14 жовтня, Свято Покрова Пресвятої Богородиці, стало козацьким святом.
А зараз ми перевіримо, які у нас ростуть козаки. Спершу випробуємо силу козацького духу.
Дві дівчинки тримають нитку, на яку надітий пластиковий стаканчик. Хлопцю необхідно дути в стаканчик та перегнати його з одного кінця нитки в інший. Змагаються парами: хто швидше?
Ведучий: Який козак без коня? Кожний був майстром-наїзником. Але пройшов час. Ніхто зараз на конях не їздить. Всі перейшли на машини. От і ми зараз проведемо гонки на машинах.
На нитку довжиною декілька метрів прив’язана машинка. Необхідно притягти її до себе, накручуючи нитку на олівець. Змагання парне. Хто швидше?
Ведучий: Ще одне змагання - на спритність.
Викликаються два хлопці. Вони надягають на голови шапки. За командою ведучого необхідно зірвати шапку з супротивника, а свою зберегти.
Ведучий:Козаки були дуже вправні воїни, вони дуже влучно стріляли. Ось ми зараз і перевіримо наших хлопців.
Перше змагання на влучність – дартс.
Друге змагання – котяча паща. На малюнку зображено три коти з отворами замість рота. За попадання у великий рот дається 5 балів, у середній – 7 балів, у маленький – 10 балів. Хто більше балів набере.
Наступне змагання на влучність. Хлопцю допомагає дівчинка. Вона кидає кільця, а він їх на стрижень ловить. Вибирається найвправніша пара.
Ведучий: Наші хлопці змагаються та змагаються. Тепер вони відпочинуть, а до справи підійдуть дівчата.
Учасниці гри шикуються у дві колони. Необхідно підбігти до стільця, взяти з нього хустку, пов’язати її на голову, сісти на стілець, сказати «Я – Маруся», зняти хустку, покласти її на місце і повернутись до своєї команди, передавши естафету. Перемагає група, що перша закінчить змагання.
Ведучий: Наші хлопці, мешкаючи на березі моря, полюбляють рибалити. Ось і ми зараз будемо ловити рибку.
Хлопці стають у коло. Кожен ниткою прив’язує до ноги паперову рибку. (Рибка повинна лежати на підлозі). Необхідно наступити ногою на чужу рибку, відірвавши її, а свою зберегти. Виграє найвправніший.
Ведучий: Ось такі наші козаки й козачки – спритні, кмітливі, веселі. Бажаю вам далі вдосконалювати свої найкращі риси та вміння і зустрінемося на наступних змаганнях.

Комментариев нет:

Отправить комментарий